FlightSimmer.GR
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Συνέντευξη Luca Bertossio
"Concorde in Flight Simulator" by Κυπριανός Μπίρης
Συνέντευξη Jurgis Kairys
Συνέντευξη Svetlana Kapanina
Flight with TB20 SX-ATK

 

      Η VATSIM (Virtual Air Traffic Simulation Network) ιδρύθηκε το 2001. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, έχει σχεδόν 200.000 χρήστες εγγεγραμμένους. Χωρίζεται σε 6 divisions αναλόγως της γεωγραφικής περιοχής τα οποία είναι:

     Το ελληνικό τμήμα HvACC, φυσικά ανήκει στο ευρωπαϊκό division.

     Για να μπορέσουμε να συνδεθούμε στο δίκτυο της VATSIM θα πρέπει να εγκαταστήσουμε ένα πρόγραμμα Client στον υπολογιστή μας μέσω του οποίου θα μπορούμε να "βλέπουμε" και να μας "βλέπουν" οι υπόλοιποι πιλότοι και ελεγκτές. Η VATSIM έχει σήμερα τρία προγράμματα σύνδεσης για το Flight Simulator της Microsoft (FSX - FS2004 - FS2002) και ένα για το XPlane, τα οποία μπορείτε να βρείτε - μαζί με οδηγίες εγκατάστασης στα αγγλικά - εντελώς δωρεάν:

     Πολλοί θα αναρωτηθούν πιο πρόγραμμα είναι καλύτερο για να συνδεθούμε, εμείς απαντάμε ότι το μεν FSInn διαθέτει πολύ περισσότερες πληροφορίες στον πιλότο, όπως ραντάρ, push back, σωστή αποικόνιση των liveries αεροσκαφών σύμφωνα με το callsign κ.α., αλλά είναι λίγο πιο απαιτητικό σε ρυθμίσεις, τα δε vPilot και squawkbox είναι πολύ πιο απλά σε δυνατότητες αλλά πολύ πιο εύκολα στο να εγκατασταθούν και να ρυθμιστούν. Είναι λοιπόν στη διακριτική ευχέρεια του κάθε πιλότου, αναλόγως στο τι ακριβώς ζητάει, να αποφασίσει με ποιο πρόγραμμα θα συνδεθεί.

     Το FlightSimmer.GR σας προσφέρει παρακάτω ελληνικούς οδηγούς εγκατάστασης και σύνδεσης για το vPilot, το FSInn και το Squawkbox.

 

 

vPilot

 

 1. Κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε ως administrator την τελευταία έκδοση του vpilot από εδώ. Το vpilot μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο Flight Simulator X αλλά και στο Lockheed Martin's Prepar3D v1.4 and v2. Αφού έχουμε κάνει την εγκατάσταση, η οποία είναι απλή διαδικασία, ανοίγουμε το πρόγραμμα (δεν χρειάζεται να είναι ανοικτό το flight simulator) και πάμε στα settings.
 2. Στην καρτέλα General  στην ενότητα Notifications, επιλέγουμε όποιες επιλογές θέλουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας, οι οποίες δεν επηρεάζουν ουσιαστικά την λειτουργία του vpilot.
  • Στην ενότητα Miscellaneous επιλέγουμε την πρώτη, τρίτη και τέταρτη επιλογή. Προσέχουμε όμως ότι δίπλα στην τρίτη επιλογή Check for vPilot updates on channel, γράφει Stable.
  • Στην ενότητα Network τοποθετούμε τα στοιχεία μας με τα οποία συνδεόμαστε στην vatsim και το home airport μας, π.χ. LGAV.
  • Στην ενότητα Fonts είτε τα αφήνουμε όπως έχουν είτε επιλέγουμε άλλη γραμματοσειρά σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας για το πώς θα φαίνονται στο πρόγραμμα τα text που λαμβάνουμε και στέλνουμε.
  • Στην ενότητα Performance επιλέγουμε το range που το vpilot θα μας δείχνει κίνηση άλλων αεροσκαφών που πετούν online εκείνη την ώρα σε σχέση με το δικό μας αεροσκάφους. Στην επιλογή Do not display aircraft beyond μια καλή τιμή που μπορούμε να θέσουμε είναι 40NM και στην επιλογή Maximum aircraft to display μπορούμε να θέσουμε την τιμή 15. Είναι τα αεροσκάφη που το flight simulator θα μας εμφανίζει σε σχέση με το δικό μας αεροσκάφος.
  • Τέλος πατάμε Apply και οι επιλογές μας αποθηκεύονται.
 3. Στην καρτέλα Audio στην ενότητα Input/output Devices ορίζουμε το μικρόφωνό μας και τον δέκτη ήχου, δηλαδή είτε τα ακουστικά είτε τα ηχεία μας, για τη σύνδεσή μας στο δίκτυο της vatsim. Στη συνέχεια πατάμε την επιλογή Calibrate Mic… για να κάνει το vpilot βαθμονόμηση του μικροφώνου μας. Το vpilot θα ανιχνεύσει την ποσότητα του θορύβου του περιβάλλοντος και θα καθορίσει το κατάλληλο επίπεδο που θα χρησιμοποιείται για την εκπομπή της φωνής μας στο δίκτυο. Αυτό βοηθά να μειωθεί ο θόρυβος του περιβάλλοντος και κάνει τη φωνή μας πιο κατανοητή στους άλλους online χρήστες. Αν θέλουμε ενεργοποιούμε την VHF προσομοίωση του ήχου επιλέγοντας το enable VHF simulation for audio output, για να ακούμε τους ελεγκτές και τους άλλους πιλότους με πιο πολύ μπάσο, προσομοιώνοντας τον ήχο ενός ραδιοφώνου VHF. Στη στήλη Volume θέτουμε την ένταση στα ακουστικά/ηχεία μας των ήχων που λαμβάνουμε.
  • Στην ενότητα Push to Talk (PTT) Assignment, πατάμε το Set new PTT Key or Button και επιλέγουμε είτε στο πληκτρολόγιό μας είτε στο joystick μας το κουμπί με το οποίο πατώντας το θα εκπέμπουμε στο δίκτυο ήχο, με το οποίο θα μιλάμε δηλαδή στους controllers όποτε χρειάζεται. Αν για κάποιο λόγο θέλουμε να καταργήσουμε την προηγούμενη επιλογή μας, πατάμε απλά την επόμενη επιλογή Clear Current PTT Assignment.
  • Τέλος πατάμε Apply και οι επιλογές μας αποθηκεύονται.
 4. Στην καρτέλα Model Matching*, μας δίνεται η δυνατότητα να ορίσουμε πως θα εμφανίζονται στο flight simulator μας τα liveries των άλλων αεροσκαφών που βρίσκονται κοντά στο αεροσκάφος μας, σύμφωνα με τα πακέτα που μας προτείνει το vpilot. Στην δεξιά στήλη στα Available Rule Sets: επιλέγουμε μία ή περισσότερες επιλογές και πατάμε το Download Selected Rule Sets. Προχωράμε στην εγκατάστασή τους, πατώντας ναι στο pop up παράθυρο που θα ανοίξει. Όταν τελειώσει η εγκατάστασή τους το πρόγραμμα θα μας ενημερώσει ότι έγινε επιτυχώς η εγκατάσταση και οι επιλογές μας θα εμφανιστούν τώρα στο αριστερό παράθυρο Downloaded Rule Sets: Τέλος πατάμε Apply και οι επιλογές μας αποθηκεύονται. Το vpilot μας είναι πλέον έτοιμο για χρήση.

  * Στο vPilot για να βλέπετε σωστά τις άλλες on line πτήσεις που βρίσκονται κοντά σας με τα αντίστοιχα AI Aircraft που έχετε στον εξομοιωτή σας (εταιρίες, τύπος αεροσκάφους κλπ.) χρειάζεται να τρέξετε το πολύ χρήσιμο πρόγραμμα "VMR Generator" που έχει φτιαχτεί από άλλον προγραμματιστή ώστε να βοηθήσει τους "άπειρους" χρήστες. Το πρόγραμμα αυτό διαβάζει τη βιβλιοθήκη AI αεροσκαφών σας και φτιάχνει τα αντίστοιχα Matching Rules για το vPilot. Με αυτά τα Rules το vPilot ταιριάζει τα μοντέλα των αεροσκαφών που πετούν κοντά σας, με αυτά που αντιστοιχούν στην πραγματικότητα - κατά το εφικτό - ανάλογα με την ποικιλία των AI Aircraft που έχετε. Λεπτομέρειες και μυστικά της χρήσης του θα βρείτε στην εν λόγω σχετική συζήτηση εδώ  (Διαβάστε όλη τη συζήτηση).
 5. Αφού έχουμε εκκινήσει το flight simulator μας και το αεροσκάφος μας βρίσκεται απαραίτητα σε κάποιο gate του αεροδρομίου αναχώρησης, ανοίγουμε το vpilot.
  • Στη συνέχεια πατάμε Connect και εισάγουμε τα στοιχεία μας. 
   • Στο πεδίο Callsign: γράφουμε το call sign με το οποίο επιθυμούμε να πετάξουμε.
   • Στο Type Code: τον τύπο του αεροσκάφους με το οποίο θα πετάξουμε π.χ. A320, Β738, C172 κ.τ.λ.
   • Το πεδίο SelCal code: δεν είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί και το συμπληρώνουμε σε περίπτωση υπερατλαντικής πτήσης.
   • Την επιλογή Connect in shared cockpit mode (observer mode), την επιλέγουμε σε περίπτωση που πετάμε με το ίδιο αεροσκάφος δύο άτομα, με την προϋπόθεση ότι το ίδιο το αεροσκάφος υποστηρίζει αυτή τη δυνατότητα.
  • Στη συνέχεια πατάμε Flight Plan για να εισάγουμε το flight plan της πτήσης μας.

   • Συγκεκριμένα στο Flight Type: επιλέγουμε τον τύπο της πτήσης αν είναι IFR ή VFR.
   • Γράφουμε το Departure Airport αναχώρησης, το Destination Airport, το Alternate Airport σε περίπτωση diversion.
   • Στο Departure Time γράφουμε την ώρα αναχώρησής μας σε Zulu time.
   • Στο Time Available γράφουμε το χρόνο που θα διαρκέσει η πτήση μας στο enroute σκέλος της.
   • Στο Fuel Available γράφουμε τον χρόνο ίσο με το χρόνο που θα διαρκέσουν τα καύσιμά του αεροσκάφους μας, π.χ. αν το αεροσκάφος μας θα καταναλώσει 2.500 κιλά σε μία ώρα πτήσης και εμείς φορτώσουμε 5.000 κιλά στις δεξαμενές του, τότε γράφουμε δύο ώρες στο πεδίο αυτό.
   • Στο Cruise Speed γράφουμε την εκτιμώμενη ταχύτητά που θα έχει το αεροσκάφος μας (true airspeed) όταν φτάσουμε στο τελικό επίπεδο πτήσης μας.
   • Στο Cruise Altitude γράφουμε το τελικό ύψος που θα πετάξουμε.
   • Αν πετάμε heavy αεροσκάφος π.χ. Boeing 747 , επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στο Heavy Aircraft .
   • Στο Equipment Suffix επιλέγουμε τον εξοπλισμό του αεροσκάφους με το αντίστοιχο γράμμα που, σύμφωνα με τους κανονισμούς της vatsim.
   • Στο Route γράφουμε το flight plan μας, το οποίο θα εκτελέσουμε και βάσει του οποίου θα πετάξουμε.
   • Στα Remarks γράφουμε πληροφορίες που θέλουμε να εμφανίζονται στους controllers που θα έρθουμε σε επαφή, όπως αν είμαστε νέοι πιλότοι, το όνομα της εικονικής εταιρίας για την οποία πετάμε ώστε να μας καλούν με αυτό το όνομα οι controllers.
   • Τέλος επιλέγουμε στην επιλογή Voice είτε Send and Receive αν μπορούμε να μιλήσουμε στη συχνότητα και να ακούσουμε τους controllers είτε Receive Only αν ακούμε τους controllers αλλά δεν έχουμε εμείς μικρόφωνο οπότε εμείς θα επικοινωνούμε με text είτε Text Only αν δεν έχουμε δυνατότητα ούτε να μιλάμε στη συχνότητα αλλά ούτε να ακούμε την συχνότητα του controller, οπότε θα λαμβάνουμε και θα εκπέμπουμε μόνο με γραπτό κείμενο (text).
   • Αφού έχουμε συμπληρώσει όλα τα ανωτέρω απαραίτητα στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία της καρτέλας του flight plan, πατάμε το File Flight Plan και το σχέδιο πτήσης μας αποστέλλεται στον server της vatsim και είναι πλέον ορατό από τους controllers και τους άλλους πιλότους.
   • Το vpilot μας δίνει την δυνατότητα να αναζητήσουμε ένα έτοιμο σχέδιο πτήσης, όσον αφορά την πτήση που θέλουμε να εκτελέσουμε από την βάση δεδομένων της vatsim, αν δεν είμαστε σίγουροι ότι εμείς έχουμε βρει το σωστό σχέδιο. Για να αναζητήσουμε το σχέδιο πτήσης μέσω της vatsim πατάμε στο Fetch From Server. Επίσης το vpilot μας δίνει την επιπλέον δυνατότητα να αποθηκεύουμε ένα ή περισσότερα ολοκληρωμένα σχέδια πτήσης που έχουμε ήδη συμπληρώσει, πατώντας την επιλογή Save και με την επιλογή Load…. να αναζητήσουμε και να επιλέξουμε ένα από τα αποθηκευμένα σχέδια πτήσης μας.

     

    Αναλυτικά όλες οι λειτουργίες του vpilot υπάρχουν στο εγχειρίδιο του προγράμματος.

 

Για το FlightSimmer.GR
  Γιάννης Μουσούρης